Skip to main content

Loading

Авторът на "Трите живота на Кракра" предложен за орден

Почетният гражданин на Перник писателят Антон Дончев става известен с романа си „Време разделно. Правителството е предложило писателя да бъде удостоен от президента на Република България с орден „Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие, за особено значими заслуги в областта на културата.

Антон Дончев е роден на 14 септември 1930 г. в Бургас. Завършил е право в Софийския университет. Първият му роман „Сказание за времето на Самуила" е публикуван през 1961 г.

В редица съвременни източници се сочи, че "Време разделно" е поръчан от комунистическия режим, като част от пропагандната кампания в подкрепа на насилствените преименувания на български турци и роми през 60-те години, което се повтаря по-късно с филмирането на романа през 80-те в подкрепа на т.нар. "възродителен процес" (Изт.: БХК). С финансовата подкрепа на режима на Тодор Живков романът е превеждан и издаван в чужбина. Обявен е за академик на БАН (2003).

След поръчка от Община Перник Антон Дончев  написа историческия  роман в три части „Трите живота на Кракра" за владетеля на пернишката крепост.

Източник: http://ipernik.com/novini/10631.html

 

Новини за Перник [Новини от Перник]

pernikonline com