Skip to main content

Loading

Нови находки край магистрала “Люлин”

0810pk_00061.jpg

Три нови рибни вкамнелости откриха днес палеонтолози край строящата се магистрала “Люлин”. Учените от Геоложко-географския факурлтет на Софийския университет намериха рибите в близост до мястото, където миналия месец работници изровиха 58 сантиметров филос. Заместник-деканът на факултета доц.Марин Иванов, заедно с палеонтолога д-р Дочо Дочев и докторанта Стефан Велев дойдоха в Перник, за да датират уникалната находка, но попаднаха на още древни риби. 

Доц. Марин Иванов: "Дойдохме да видим първо находката, но и скалите, от които тя е намерена, за да можем да прецезираме и да дадем становище за възрастта. Рибите, които допълнително намерихме, принадлежат към един известен, но изчезнал вид риби “doppalis makrurus”. За тях се знае,че са живели в олигоценско време, което е поделение на палеогенския период. Това е преди около 35 милиона години Има неща, които се знаят и са писани. В пернишкия басейн и въглищните нива и пластове са образувани в един интервал, който е бил силно заблатен с образуване на торфища и между тях и в покривката има периоди, в които са се формирали езерен басейн и тогава са съществували тези риби. Що се отнася до първата находка, то определянето на този екземпляр ще отнеме време. Сладководните риби са специфични и много малко са специалистите, които работят професионално. В България няма такива специалисти, за това ще направим консултации в чужбина. Голямата риба може да се окаже, че е от родословието на хищните риби, на които днес са представители щуките, но може да се окаже, че е нов род и вид. Ако не беше строежът на автомагистрала “Люлин” това находище нямаше да бъде разкрито. Строежът на пътищата винаги води до нови палеонтоложки находки".

 Регионалния исторически музей в Перник ще покаже уникалните рибни вкаменелости в изложба, която ще бъде открита на 14-ти октомври. За да видят древните риби , в Перник ще дойдат премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев.

pernikonline com