Skip to main content

Loading

Трън празнува на Петковден!

Град Трън

Тридневни празници за Деня на Трън организира Общината. Нашият подарък е новият сайт на трънчани, град Трън и техните приятели: http://www.tranonline.info/ - след регистрация, всеки може да бъде автор в сайта - да сподели красотите със снимки и видео клипове или да напише за свое изживяване!

Кулминацията е на 16 октомври - събота, с концерта на Константин, Борис Дали, Илиян, Соня Немска и формацията „Червено и черно". Вечерта за младежите ще има DJ, а в тъмното небето ще се озари от празнична заря и красиви пиро и лазерни ефекти.

Тържествата започват днес - 14 октомври, когато според православната традиция се отдава почит на света Петка. Ще има празнична света Литургия в църквата „Св. Петка" в квартал Баринци и курбан за здраве.

Точно на обяд - в 12 часа, ще бъде открита изложба керамика и живопис „Трънско лято - 2010" с творбите са от пленера по проект „Засилване на културните и социални връзки между трансграничните общини на България и Сърбия - Трън и Димитровград".

Час по-късно ще бъде прерязана лентата на Исторически музей в Трън с постоянна етнографска експозиция и гостуваща изложба от музея в Перник - „Оръжия за близък бой през вековете от Пернишко и Трънско".

Официалното откриване на празника ще започне в 14 ч. с тържествено издигане на знамената на България, Европейския съюз и Трън. Кметът ще поздрави гостите и жителите на града и ще бъде връчено званието „Почетен гражданин".

След официалната церемония ще има празничен концерт на пернишкия оркестър „Наслада".

На следващия ден са предвидени концерт на изпълнителката на народни песни Румяна Попова, спринтови състезания с велосипеди на учениците от СОУ „Гео Милев", мач между

футболните отбори на „Ерма" (Трън) и „Радник" (Сурдулица - Сърбия) и волейболна среща на ветераните от „Ерма" и „Миньор" (Перник).

Източник:http://ipernik.com/novini/11683.html

pernikonline com