Skip to main content

Loading

Перник не фигурира в решението на ДКЕВР за намаляването на цената на парното

„Топлофикация Перник" не е сред дружествата, които от началото на идната година ще намалят цената на топлинната енергия, заради поевтиняването на природния газ. Решението за това къде и с колко ще поевтинее топлоенергията беше взето окончателно в понеделник от държавната регулаторна комисия.Информацията беше потвърдена и от изпълнителния директор на топлофикационното дружество в Перник инж. Михаил Ризов.

„Първоначалната информация бе, че за Перник намаляването на цената на топлоенергията ще бъде с 0.66%. След окончателните изчисления, които е направила ДКЕВР, се оказа, че „Топлофикация Перник" не е сред дружествата, които ще намаляват цената на топлоенергията от началото на 2011г. Това се очакваше, тъй като най-големия парогенератор- пети, с който основно работи ТЕЦ "Република" използва като основно гориво въглища.

Природен газ ползваме само за разпалването на котела и за стабилизирането на горивния процес. Едва когато бъде официално приет реконструираният на газ трети парогенератор и той заработи, тогава при формирането на крайната цена на топлоенергията газта ще има вече решаващо значение. За сега за нас от голяма значение е цената на въглищата", поясни инж. Ризов. Той допълни още, че в момента ръководството на топлофикационното дружество води преговори с доставчиците на въглища, тъй като договорът, по който се е работило до сега изтича в края на тази година.

Според Михаил Ризов, преговорите ще бъдат финализирани по всяка вероятност през януари 2011г. „Нашето становище е да се запази до края на регулаторния период- април 2011г досегашната цена на въглищата. Някои от доставчиците ни обаче не са съгласни и настояват за повишаване на цената. Надяваме се да стигнем до някакво компромисно решение и за двете страни", заяви директорът на „Топлофикация Перник".

На въпроса - как върви в края на годината събираемостта на инкасираната топлоенергия, инж. Ризов поясни, че има малко увеличение на процента на събираемостта, но това се дължало на предприетите действия от страна на ръководството на дружеството за принудително събиране на вземанията.