Skip to main content

Loading

Младият драгичевец Радко Котев лице на годината

Радко Котев пред бТВ

Класацията за лице на годината на БТВ е перничанинът Радко Котев от село Драгичево. Ето и публикацията в сайта ан БТВ: През годината ученикът от Националната природоматематическа гимназия Радко Котев откри решение на най-великия геометричен проблем на всички времена. В класацията ни за лице на годината, вие го поставихте на първо място.

Радко Котев ни посреща на двора на къщата на семейството в Драгичево. На 18 години той е едни от петимата математици в света, които за последните 2000 години са открили решението на Аполониевата задача. 

"Самата задача е приложима в джипиес системите в колите и на мобилните ни телефони, които определят позицията ни с Аполониевата задача, иначе те използват такава технология”, разказа Радко. 

Способностите на Радко не са случайни. Родителите му също са математици, дядо му може да построи прав ъгъл с крачки. 

- Как реагирахте като разбрахте, че е получил решение на тази толкова сложна задача?
- Беше странно, защото той наистина две години търси решението, една сутрин стана и каза, че е намерил доказателството. В един момент със ставането сутринта, ние бяхме навън, стана и каза, че е намерил решението, това е нашето дете, не е велик учен, не е гений, макар, че явно има такива заложби, сподели майката на Радко Петя Котева. 

С  решението Радко печели състезанието за млади учени в конкуренция с 85 проекта от различни страни в Лисабон. Представил го е в Софийския университет, в БАН.

"В интерес на истината даже се притесняваше да тръгне за Лисабон – „Как са ме избрали точно мен да представлявам България”, но като се върна с наградата, повярва във себе си, интересно, че самочувствието му беше друго”, допълни Петя Котева. 

- Гласуваха ли съучениците ти за теб?
- Да, всички, казаха ми да естествено, че се радват, всички се радват много и всички много ме поздравяват, каза Радко. 
- За каква оценка го приемаш това гласуване за „Лице на годината”?
- Това го приемам като признание и общо взето, радвам се много. 

По-стъпките на по-големия си брат върви и Весела. Момичето учи физика също в НПМГ.

Идва време ученикът да тръгва на училище. Разделяме се с него в двора на Националната природоматематическа гимназия, където го чака нова задача.

- Какво те чака сега?
- Работя по друга задача, излезе нещо интересно, нещо екстравагантно, това е задачата на Малфати, но вместо за триъгълник ще вземем дъги, компютърът показва, че задачата има решение, но трябва да се намери.

Това е последната учебна година за Радко, есента той ще бъде студент в Глазгоу

Източник: http://www.btv.bg/story/1364963256-Uchenikat_Radko_Kotev_oglavi_klasatsiyata_Litse_na_godinata.html

pernikonline com