Skip to main content

Loading

Съдът осъди Тенгелман рийл естейт интернешънъл България

Далавера за над един милион секна след като Софийският апелативен съд обяви договора за покупко продажба между Перо и Община Перник за нищожен. В хода на делото се доказа, че е имало подменени страници, в резултат на което са променени и първоначалните инвестиционни намерения на спечелилия конкурса. В края на септември договорът за продажбата на имота е подписан от кметицата и изпратен по трето лице на пълномощника на фирмата купувач "Стийл Трейд" ЕООД - бизнесмена Първан Първанов - Перо. Според запознати обаче не всички страници са били парафирани от Янакиева. Кметицата твърди, че ако не е подписала решението на комисията, щяла да влезе в закононарушение. Когато в общината разбрали за подправените страници в оригиналния договор за продажба, градската управа поискала от районния съд да не разреши сделка с имота. Янакиева още тогава спря издаването на всякакви строителни документи за въпросния терен, докато се чака решението на магистратите.

По жалба на община Перник, Софийският апелативен съд обяви за нищожен договора за покупко-продажбата на терена в Проучване, сключен на 2 юли 2009 г. с фирма „Стийл Трейд” ЕООД. Съдът осъди „Тенгелман рийл естейт интернешънъл България” КД да предаде на собственика Община Перник владението върху имота с площ 4 424 кв. м. и осъди двете фирми да заплатят на Община Перник направените разходи по делото.

 

Прокуратурата и Следствието продължават разследването на фирмите по случая и тепърва ще се установява виновният извършител на деянието.

Далаверата с мол за един милион лева лъсна през октомври миналата година. Бизнесменът Първан Първанов купи на безценица апетитния имот на пъпа на града и ден след това го продаде. Кметството и общинският съвет дадоха терена за 210 хиляди лева без ДДС заради обещание върху него да се вдигне 10-етажен търговски център. Оказа се обаче, че новият собственик го е препродал за близо 1 милион лева, без в договора да фигурира ангажимент за строеж.

Златният парцел е градинка от 4242 квадрата срещу магазин БИЛЛА и в непосредствена близост до бизнес център "Елена". През 2009 г. Общинският съвет в Перник променя предназначението му, за да може да бъде продаден.

На 6 ноември 2008 г. съветниците решават да се направи търг с явно наддаване с първоначална цена 204 хиляди лева и възлагат организацията му на градоначалника Росица Янакиева. Миналата пролет кметицата издава заповед за публично оповестен конкурс за продажба по предварително уточнени критерии. Строежът е в централната градска част и има специални изисквания към него. Затова променихме процедурата, обясни Янакиева на пресконференция вчера.

Четири фирми подават оферти за апетитния терен. Две предлагат цени от 1,1 милион и 1,2 милиона лева с ангажимент за строеж на търговски обекти с инвестиции малко под пет милиона лева. Третата отпада заради липса на някои от задължителните документи.

Четвъртият играч в конкурса - "Стийл Трейд" ЕООД, предлага само 210 хиляди за парцела, но с бомбастични обещания да построи върху него за три години 10-етажен мол за 22,8 млн. лева. В търговския център били предвидени ресторант и кино.

Комисията е от шестима общински съветници и трима служители на кметството. Изненадващо печели кандидатът с най-ниска цена за парцела. Решението се взема, без комисията да се допита до кмета, тъй като по това време Янакиева е била в командировка в Брюксел. За експертно мнение е викан шефът на отдел "Градоустройство" Румен Антов. Озадачена от избора на купувач, кметицата изпраща документите за проверка в Окръжна прокуратура. Оттам ги препращат в районна, а тя ги връща на тогавашния областен управител Иван Димитров. С решението на комисията се занимава и Икономическа полиция, всички членове са викани на разпит. В крайна сметка обаче нарушения в търга не били открити.  След обявяване на резултатите от конкурса двете конкуренти фирми оттеглят офертите си.

Когато се стига до службата за вписвания, общинарите с изненада установяват, че собственикът е друг, а страници от договора са подменени. Оказало се, че парцелът е препродаден още на следващия ден на "Иммобилия - Требул - Тенгелман Риъл Естейт България" КД за близо милион.

В документите за сделката изненадващо липсва частта с ангажимента за строеж на мол, която остава в сила въпреки смяната на собствеността. Тогава отново Янакиева праща сигнал до Окръжна прокуратура, но този път и до ДАНС.

Далаверата позлати бизнесмена Перо, а общината загуби един милион лева.

Сделката с повторната продажба може да се отмени само ако съдът я обяви за нищожна, обясни тогава кметът на Перник Росица Янакиева. Затова се чака да приключи проверката, назначена от прокуратурата. Нямам идея как изведнъж имотът се дава на втора фирма с договор, различен от нашия. Това трябва да разберат разследващите, каза градоначалникът.

Източник: http://ipernik.info/content/общината-осъди-перо-за-далаверата-с-мол-а 

 

pernikonline com