Skip to main content

Loading

Обявиха откупуването на кръста за светотатство

Свещениците от манастира "Св. Никола" край пернишкото село Кладница обявиха за светотатство и прекратиха днес съществуващата традиция за "откупуване на кръста".

Не може царството Божие да се купува с пари, това е недопустимо и порочно, заяви отец Илия Христов пред събралите се миряни в местността Свети Йордан, в пернишкия дял на Витоша.

Процесия от вярващи премина през планината от манастира до местността, където от над 100 години в Кладнишка река стои побит каменен кръст.

Там ритуално бе осветена вода от реката, а кръстът бе хвърлен за първи път от много години във водите й. Извади го 16-годишният Йордан Мирославов, който по обичай стана негов "кум" и раздаде на миряните светена вода.

Кръстът не се откупува трета поредна година и в пернишкия храм "Св. Пророк Илия" по решение на църковното настоятелство. Свещениците дават светинята на нуждаещ се мирянин.

Народната традиция тази година не спази и църквата "Св. Петка" в пернишкия квартал "Калкас", която без "наддаване" даде кръста на 40-годишния Илиян Георгиев. Перничанинът е занесъл светинята в дома си и в знак на благодарност е дарил 60 лв. на светата обител.
По стара традиция на Богоявление в храмовете от пернишкия регион се обявява "търг за кръста". Негов "кум" става далият най-голяма сума и получава правото да съхранява светинята 40 дни в дома си.

pernikonline com