Skip to main content

Loading

РАЗДАДОХА ОСКАРИТЕ НА СУРВАКАРИТЕ

В уютно препълнения Малък салон на Двореца на културата протече церемонята по награждаването на победителите от ХХ-я Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" - Перник 2011. Присъстваха представители предимно на сурвакарските групи от региона. Наградите бяха обособени в 17 различни категории - за група, за поддържане на местната традиция, за маска... Веселин Владов прие златния медал за Банище и в обръщението си към всички изрази пожелание за повече толерантност, защото няма група, която да не се е готвила за фестивала. Впечатли с думите си, че именно ревностното съхранение на традициите е  в основата на техния успех, че „хубавото не е в новото, а новото е в хубавото”. 

Свои специални награда даде и президентът на България г-н Георги Първанов - за най–атрактивно детско участие на 4-годишния Илиян от с. Черна гора, който се зарадва на прекрасен бял барабан. Кметът на гр. Перник – г-жа Росица Янакиева отличи като свой фаворит сурвакарската група от село Расник, общ. Перник. При получаването на наградата, кметът В. Любенов благодари за организацията на фестивала и пожела за всички участници през следващата година да има награди.

Областният управител г-н Иво Петров отличи сурвакарската група от Батановци, а Регионалният исторически музей предпочете да награди групата от Дивотино. Плакети от Община Перник за специален принос в провеждането на фестивала получиха групите на Ярджиловци, Батановци, Габров дол, Дивотино. Плакет за специален принос отнесе и Бела вода, утешителна награда след епичните битки с мечата кожа. Много „по-тежка” бе атрактивно поднесената награда на сурвакарите от Лобош – дървено буренце с вино за победата им в sms-надпреварата на зрителите.

Кметът на село Ярджиловци благодари за получената награда, но допълни, че би желал следващата година тази церемония да се проведе по-скоро, а не да се чака близо един месец след края на фестивала. Детските градини, участници в Маскарадната щафета, бяха отличени с Грамоти.