Skip to main content

Loading

Горно Драгичево се събраха да искат собствена транспортна линия

Жители на най-голямото село в Перник - Драгичево се събраха в Горно Драгичево. Повод за срещата им бе влизането в сила на измененията и допълненията на НАРЕДБА № 33 ОТ 3 НОЕМВРИ 1999 Г. ЗА ОБЩЕСТВЕН ПРЕВОЗ НА ПЪТНИЦИ И ТОВАРИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ и по-специално последните измения от ДВ. бр.13 от 11 Февруари 2011г. и още по-конкретно текстовете касаещи СПЕЦИАЛИЗИРАНИЯ ТРАНСПОРТ като с това практически се спират някои маршрутки от извършването на техните услуги т.е. 

Чл. 61. (Изм. - ДВ, бр. 13 от 2011 г.) (1) Специализиран превоз се извършва въз основа на сключен договор между лице по чл. 2, ал. 1 и предприятие или учебно заведение.

и още по-конкретно:

6. (нова - ДВ, бр. 13 от 2011 г.) не допуска извършването на превози по автобусна линия под формата на специализиран превоз;

афф

Източник: http://www.rta.government.bg/n_uredba/n33.html

Как това повлия на живота на жителите в Драгичево и по-специално Горно Драгичево: Със спирането на няколко маршрутни таксита извършващи Специализиран транспорт, някои жители не стигнаха навреме на работа, други пък се прибраха с много перипетии.

Опасенията и спонтанните реакции се изразяваха в следното:

- Скандал

- Нарушават им се права като право на труд, право за здравеопазванем право за образование

- някои жители изразиха желание да се промени статута на селото и да мине към София както са селата Владая и Мърчаево в непосредствена близост.

Спонтанен протест с няколко минутно ходене от площада на Горно Драгичево направиха група драгичевци, които показаха как не искат да ходят на работа от следващия ден: http://www.dragichevo.com/node/839

 

Исканията на гражданите и тяхното недоволство: http://www.dragichevo.com/node/839

На срещата присъстваха жители на Драгичево, кмета г-жа Росица Стоянова, представители на един от превозвачите, чиято дейност е попаднала под "удара" на новите промени в наредбата.

Ще продължи превоза на маршрутките на ТК БУС през Драгичево по линията Кладница, Рударци, Драгичево, София и обратно. Има опасения за капацитета на маршрутните таксита, но това ще покаже утрешния ден.

Очакваме Вашите коментари и мнения!

pernikonline com