Skip to main content

Loading

Таванът на храма в Трън рухна върху главите на строители, наети да поправят пода

Куриозът се случи в църквата „Св. Николай“, а калпавият ремонт вбеси миряни и духовници

Обектът е опасен за хората, категорични са наетите за оглед от църковното настоятелство експерти инж. Антон Малеев и художникът-реставратор Албена Мазакова. Ремонтът на покрива от преди години не е изпълнен съобразно конструктивните изисквания.

Монтираните стоманените обтегачи не работят с дървената част, има риск за стенописите, които са в лошо състояние, а от тавана и стените пада мазилка. Препоръката е църквата да бъде затворена като опасна, да се прекратят дейностите и да се направи конструктивно обследване на църковната сграда. В същото време са наети майстори, които незнайно защо поправят пода с нахвърляни неравни камъни, върху които е трудно да се стъпва, но затова пък се разкрасяват с фасаден лак.

Докато кипи безсмислен труд, огромна отломка е рухнала от тавана. От църковното настоятелство са обезпокоени и от изчезването на икони и книги. Нямало я икона на св. Николай от 17 век, за която местните вярват, че е целебна. По случая вече имало образувано дознание. От клисарката се искали 2400 лева за свещи, които тя никога не била продавала. От Църковното настоятелство разказват, че всичко това се ръководи от архиерейският наместник отец Дамян Делов. Това е лична война срещу мен, коментира отец Дамян. Той твърди, че е стопирал проекти по Програмзата за селските райони, които са били надписани и с цел източване на пари.

Тримата свещеници от Трънска духовна околия са поискали от Софийската митрополия отзоваването на архиерейския наместник. В писмото си духовниците сочат като причина за исканата нарушения при ремонти и опазване на храмовете в околията.
източник:pernikdnes.com