Skip to main content

Loading

Новини от iPernik

Разпространи съдържание
Обновен: преди 51 мин. 43 сек.

Днес е световния ден на сърцето

преди 3 часа 30 мин.
off

Безплатни кардиологични прегледи ще има на много места в страната по повод Световния ден на сърцето, като през последните години броят на българите със съдови болести расте, като в момента техният брой е около 2.5 милиона. Страната ни е на първо място в Европейския съюз по смъртност от сърдечно-съдови заболявания.

още

Догодина пенсиите ще скочат с 2.4%

преди 3 часа 36 мин.
off

Пенсиите ще бъдат индексирани по швейцарското правило с 2,4% от 1 юли 2017 г., като това съобщи управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков, който участва в заседанието на парламентарната комисия по труда и социална политика.

още

Ограничават достъпа до антибиотици в световен мащаб

преди 3 часа 39 мин.
off

Драстично ограничаване на достъпа до антибиотици в световен мащаб и употребата им само в крайни случаи, предвижда стратегия за справяне с проблема с резистентността (устойчивостта) на микроорганизмите към медикаментите, като документът е изготвен от 13 водещи фармацевтични компании и ще бъде представен за обсъждане на високо равнище на Общо събрание на ООН.

още

И с тройка се влиза специалност Право във ВУЗ

преди 3 часа 44 мин.
off

При последното класиране в Алма Матер минималният праг за прием в специалност „Право“ е паднал до 14 при 24 максимален, като 44 зрелостници са влезли при обявени 47 свободни места. Кандидати с тройки на конкурсните изпити по история и български език се записват в Юридическия факултет, където 35 места в задочната форма на обучение остават незаети.

Кой Юридически факултет?

още

Лютеницата по магазините съдържа картофено нишесте

преди 3 часа 51 мин.
off

Масово ядем лютеница с картофено нишесте, а качествената без допълнителни примеси се изнася в чужбина, каза Павлина Параскова, която е директор на Института за консервна промишленост в Пловдив. „Консервите, които са за износ са с много високо качество. Това, което обаче остава за вътрешния пазар е съобразено с покупателната способност на българина“, бе категорична тя.

още

Задържаха двама младежи за убийство на куче

преди 3 часа 55 мин.
off

Двама младежи, единият от които е непълнолетен, от панагюрското село Оборище, са задържани за денонощие по случая с жестоко убитото куче, намерено обесено на дърво в покрайнините на средногорското селце, като това съобщи говорителят на пазарджишката полицейска дирекция Мирослав Стоянов.

още

Спирачките на колите ни се развалят заради стария асфалт

преди 3 часа 59 мин.
off

Старият асфалт по много от родните шосета, макар и здрав, не може да осигури добро сцепление с гумите на колите и удължава значително спирачния им път, като Николай Иванов от браншовата асоциация „Пътна безопасност” казва: „Причината е, че в старата настилка съдържанието на битума е много по-малко и на повърхността са останали повече от твърдите фракции”.

още

Българите все по-често почиват в чужбина

преди 4 часа 4 мин.
off

През август пътуванията на българи зад граница са 590,6 хил., което е с 15,3% повече от същия месец на миналата година. Това обявиха от НСИ. Увеличават се пътуванията на българи към Великобритания - с 40,5%, Македония - с 38,1%, Италия - с 35,4%, Гърция - с 34,1%, Германия - с 29,3%, Франция - с 21,5%, Сърбия - с 11,2%, и др.

още

Няма да плащаме такса при прехвърляне на трета пенсия

преди 4 часа 7 мин.
off

Парите за трета пенсия, които са натрупани в частните доброволни фондове, ще може да се прехвърлят от един фонд към друг, без да се плаща такса от 20 лв. Това гласят промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които Министерският съвет одобри днес.

още

В СПА център правят антицелулитен ритуал с дървени лъжици и олио с екстракт от люти чушки

преди 4 часа 11 мин.
off

Български традиционни ритуали стават все по-търсени в родните СПА центрове, като това обясниха от най-голямата родна компания, която изработва специализирана козметика и процедури за индустрията по време на третия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА (БУБСПА), който се проведе във Варна.

още

Областният информационен център обяви официално старта на дейността си в настоящия програмен период

Ср., 28/09/2016 - 15:38
on

Областният информационен център обяви официално старта на дейността си в настоящия програмен период на пресконференция, в която участие взе целия екип по проекта. На пресконференцията стана ясно, че центърът продължава да се нарича областен, но се намира под шапката на най-голямата община в областта-Перник. В Община Перник има вече подадени 5 проекта на обща стойност 16 млн. лева.

още

Журналист от Македония се подигра с Перник и Радомир

Ср., 28/09/2016 - 15:34
on

Македонският журналист Миленко Неделковски, който преди дни демостративно пусна в социалната мрежа как чупи паметната плоча на връх Каймакчалан, поставена през май от наши военни, продължава с предизвикателствата си към българите, като той пусна видеоклип, в който иронично говори, че е загубил съня си, защото няма да може да влезе в България и да разгледа комунистическите стари сгради.

още

Изграждат игрище за тенис корт в Трън за 150 000 лева

Ср., 28/09/2016 - 15:25
on

Игрище за тенис корт в Трън струва 150 000 лева на бюджета на администрацията. Това става ясно от подписаната обществена поръчка от градоначалника Станислав Николов. Според проекта за терен за упражняване на спорта на богатите мястото е с площ от 607 квадратни метра. Към него строителите ще градят и подпорни стени и стълбище с площ от 407 квадратни метра.

още

На Земята вече има човек, който носи гените на трима родители

Ср., 28/09/2016 - 07:07
off

Бебето е проплакало на 6 април в Мексико и е момченце. Това съобщиха световните медии. Използван е революционен метод на митохондриална замяна, за да се избегне генетично заболяване, което носи майката. Детето е генетичен наследник едновременно на майка си, на баща си и на трети човек – донор.

още

Краденият ток поскъпва

Ср., 28/09/2016 - 07:02
off

Министри, депутати и енергийни експерти се обединиха около тезата “Да спрем кражбите на ток и съоръжения”. Новината за бъдещите цени прогнозира министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя обясни, че заедно с КЕВР се обсъжда краденият ток да се събира 6 месеца назад, а не 3 , както е сега. (Какво още каза министърът- виж карето).

още

Лихвите по кредитите вървят надолу

Ср., 28/09/2016 - 06:56
off

Лихвите по кредитите продължават да падат. Това показват данни на БНБ към края на август.

За една година най-голямо е понижението при потребителските заеми в левове – с 0,88 пр.п. до 9.99%, а евровите поевтиняват с 0,33 пр.п. до 6,74%. При жилищните кредити в лева лихвите намаляват с 0,76 пр.п. до 4,85%, а по жилищните заеми в евро – с 0,04 пр.п. до 5,67%.

още

Отпускат помощи на децата на починала родилка

Ср., 28/09/2016 - 06:53
off

Община Сливен ще отпусне финансова помощ на бабата и дядото от Злати войвода, които отглеждат внуците си сами след смъртта на онкологично болната им дъщеря, като се очаква предложението да бъде внесено още на предстоящото заседание на общинския съвет на 29 септември – съобщи председателят на местния парламент Димитър Митев /ГЕРБ/.

още

Все по-често мъжете са жертва на домашно насилие

Ср., 28/09/2016 - 06:46
off

Мъжете стават все по-често жертва на домашно насилие, а като цяло агресивното поведение у дома е нарастващ проблем, като според статистиката жените, които са жертви на домашно насилие, са повече от всяка четвърта. Основен проблем е, че обществото е твърде толерантно към подобни прояви и ги приема за нещо нормално.

Ромските жени и момичета попадат в най-рисковите групи.

още

Искат да свалят таксите на банките

Ср., 28/09/2016 - 06:42
off

15-та поред дискусия от кампанията "Да! На българските региони!", организирана от в."Стандарт" и КРИБ, която се проведе в Троян. В нея участие взеха над 40 представители на местната власт и структуроопределящи предприятия.

още

Траките използвали магически заклинания, за да лекуват

Ср., 28/09/2016 - 06:37
off

Чували сте за баенето, а някои от вас сигурно са ходили при баби, които имат умението да премахват телесна болка, като изричат наум магически заклинания, докато ти разтриват леко челото или махат покрай главата ти с ръце. Но каква е силата на тези думи и действия, които извършват, никой не знае, защото те се предават в абсолютна тайна.

още

pernikonline com