Skip to main content

Loading

Религия

Днес е Кръстовден

Православната църква отбелязва днес църковния празник - "Въздвижение на Светия кръст Господен", наричан от народа Кръстовден. На този ден се прави водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение.Според църковното предание

Княз Енравота тайно приел християнско кръщение и бил наречен Боян

Честит имен ден на всички Боянов-ци още празнуват Албена, Бояна, Боянка, Бойка, Бойко Пророчеството на свети мъченик Боян, княз Български според българската православна цълква е свързано с покръстването на българите. Легендата разказва, че по времето на хан Крум (802-814) веднъж сред пленници попадна и ученият византиец Кинамон.

Обявиха откупуването на кръста за светотатство

Свещениците от манастира "Св. Никола" край пернишкото село Кладница обявиха за светотатство и прекратиха днес съществуващата традиция за "откупуване на кръста".

Не може царството Божие да се купува с пари, това е недопустимо и порочно, заяви отец Илия Христов пред събралите се миряни в местността Свети Йордан, в пернишкия дял на Витоша.

Бивш кмет извади кръста в с.Косача

Бившият кмет на село Косача- Любен Георгиев извади богоявленския кръст от реката в село Косача на връх Богоявление. Според традицията в селото, за кръста се наддава преди да бъде хвърлен в реката. Право да извади кръста има този, който е дал най-много пари за него .В наддаването тази година се включиха четирима жители на Косача.

Никулден е

Православната църква почита днес паметта на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, а празникът е наричан от народа Никулден. Св. Николай е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на моряците и рибарите. Роден е през 3-ти век в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. Умира през 342 г.

Пускат допълнителни автобуси за задушница

Допълнителни автобуси ще бъдат пуснати утре за задушница, съобщиха от “Пътнически превози”.Четворката ще тръгва от "Кристал" на всеки половин час. Извънредни курсове ще има и двойката, която тръгва от Профилакториума. Определен е и автобус, който ще се движи от Бучински път до гробищата.

Храмов празник с курбан в Богданов дол

Послучай празника "Св.Архангел Михаил" църковното настоятелство и кметството на с.Богданов дол организират честване на празника на 08.11.2010 г.,който ще започне в 10:00 часа с тържествена литургия в черквата на селото, чийто патрон е светецът. В 12:30 часа в магерницата ще има курбан за здраве на всички жители и гости на празника.

Димитровден е!

Българската православна църква почита паметта на Св. Великомъченик Димитрий Мироточец. Житието му разказва, че Свети Димитър е роден в град Солун. След смъртта на баща си той станал градоначалник, приел Христовата вяра и учил жителите на Солун да не се кланят на идоли, а да отворят сърцата си за Христа. Затова император Максимилиян заповядал да го заключат в тъмница.

Празникът на Перник започна със Света литургия

Архиерейска празнична литургия отслужи днес в пернишкия храм “Свети Иван Рилски” Знеполският епископ Йоан. В празничното богослужение по повод храмовия празник и навършването на 90-години от освещаването на пернишката църква, участваха и местните духовници. Епископ Йоан благослови жителите на Перник.

Даряват библии за Деня на Перник

Над 160 библии бяха раздадени днес в Перник по повод предстоящия Ден на града. С луксозно издание на Светото писание се сдобиха кметове, общински съветници, общинската и областната администрации , Регионалния инспекторат по образованието, директори на училища и обикновени граждани.

Хубав месец за Перничани е Октомври 10.10.10 и 5/5/5 в едно

Интересен факт за октомври 2010г. Този месец е необичаен, в него има 5 петъка, 5 съботи и 5 недели. Това се случва веднъж на 823 години. Този месец се счита за доходоносен. Изпрати това съобщение на 8 добри приятели и след 4 дни ще получиш много пари.

Това е според учението на Фън-Шуй

19.10.2010 Ден на града - Св. Преп. Иоан Рилски чудотворец - град Перник

Програмата обявена официално от община Перник