Skip to main content

Loading

Велизар се колебае между Украйна и България

След куп контузии през последния сезон, в който не игра много пернишкият футболист направи пълноценна подготовка в Австрия и дори отбеляза гол. Сега читателите ни могат да разберат какви са целите,амбициите и надеждите му,свързани с новия сезон и въобще в бъдещето му във футбола

   - Вили, здрав ли си вече? През пролетта игра само в седем мача и получи нова контузия, сега влезе ли в кондиция?

- Нещата вървят добре, след като си починах през ваканцията. Проведох добра подготовка, чувствам се значително по-добре.

 - Миналия сезон сменихте двама треньори, завършихте осми. Сега каква е целта пред Металург Донецк?

- Каквато е преди всеки сезон, откакто съм в клуба -място в евротурнирите, т.е. до шесто място. Миналия сезон не ни стигна само една точка. Имахме проблеми, не направихме добра селекция, напуснаха ни основни играчи като Мхитарян и Мгуни, а заместниците им не оправдаха очакванията.

  - Сега сте взели двама арменски национали от Пюник (Маркос Пизели и Геворг Казарян - б.р.)...

- Да, единият е бразилец с арменски паспорт. На контролите се представиха доста добре, както и целият отбор. Обнадежден съм.

  - Наскоро Михаил Венков бе на проби в Металург. Защо не се стигна до трансфер?

- Съжалявам, че не се получи. Просто Венков дойде неподготвен след като бе почивал, а ние бяхме по-напред в подготовката, защото първенството почва по-рано. Той не показа качествата, които търсеше ръководството. Иначе съм убеден, че той е добър играч, но в случая нямаше как да станат нещата.

  - Като цяло защо българските играчи напоследък не са толкова атрактивни за европейските клубове?

- И аз съм се замислял по този въпрос. В болшинството си българските футболисти зад граница не са разочаровали почти никога. Вероятно тук става въпрос и за добър мениджмънт. Ако първенството ни бе по-атрактивно и идват повече мениджъри да гледат играчите, вероятно нещата ще се променят и ще продаваме повече футболисти навън.

  - Знам, че следиш ситуацията в ЦСКА и поддържаш връзка с футболистите...

- Така е, ЦСКА е отборът на сърцето ми, дал ми е толкова много и е нормално да следя случващото се в клуба.

  - Преди година Милен Радуканов отиде на „Армията" като преводач, а сега цялата спортно-техническа власт е в ръцете му. Той ли е точният човек за ЦСКА?

- С Милен се засякохме на терена, но бяхме в различни отбори. Много възпитан и интелигентен човек. Аз му пожелавам само успехи, да направи добра подготовка и, живот и здраве, да вземе титлата този сезон. Видя се, че откакто пое отбора, нещата в съблекалнята се успокоиха и резултатите не закъсняха. И преди съм казвал, че треньор в голям отбор не може да учи футболистите, те вече са изградени, щом са взети в клуба, а не са юноши. Остава му да направи тактиката и да е добър психолог.

 -  Правилна ли бе поредната раздяла с Емил Костадинов?

- Не мога да коментирам. Явно се е търсила някаква промяна.

 -  През зимата в Металург Донецк за кратко бе Жуниор Мораес, който сега е в ЦСКА. Защо той не остана в Украйна? Какви впечатления имаш от него?

- Момчето бе при нас 10 дни. Игра в две контроли по едно полувреме. Помня, че подписа и договор, но така и не игра, защото клубовете нещо не се разбраха. Нека обаче феновете на ЦСКА нямат свръхочаквания към него, а и все пак не е играл половин година.

  - Другото лято предстои европейско първенство в Украйна. Усеща ли се вече еуфория в страната?

- Почти всеки ден се говори за това, усеща се ентусиазъм у хората. Бяха малко изостанали със стадионите, но скоро всичко ще е готово. Стадионът в Донецк бе открит през пролетта, до седмица-две ще е готова и базата около него. До края на годината и в Киев също всичко ще бъде завършено. Аз нямам, а и никой не бива да има съмнения, че украинците ще се справят с организацията.

  - Вече си на 32. Мислиш ли за края на кариерата си и какво ще правиш след това?

- Ако кажа, че не съм мислил, ще излъжа. С годините трупаш рутина - подготовка, тренировки, мачове. Плъзваш се по течението, няма я онази тръпка...

  - Да не кажеш, че си я изгубил?

- Абе, не съм, но понякога усещам, че се плъзгам по течението. Играл съм срещу по-големи и по-малки отбори, не е същото като на млади години... Имам договор за още две години до 2013-а, а и тук ме ценят доста. Дори ми предложиха работа в клуба.

  - И ще останеш в Украйна?

- Не знам още. Има разговори, но е въпрос на личен избор. Имам достатъчно идеи с какво да се занимавам след края на състезателната си кариера.