Skip to main content

Loading

Една история за отношението на работодателите към служителите

Предстоеше ми ремонт и реших да попитам дали има българска фирма, която да предлага продукти на европейско качество. Срещнах се с няколко майстора и всеки ми каза за фирма Боро. Реших да потърся в интернет за тях и се натъкнах на нещо, което се забелязва винаги с българските продукти, когато придобият достатъчно слава – развалят си качеството. Има масово недоволство от новият им теракол Ц1, който според хората не лепял, както трябва да лепи един качествен продукт. Според майсторите химията не е била добра. В момента масово са почнали да ползват ЦМ11 на Церезит, а за клас Ц1 използват класика на Церезит, като казват, че са много доволни и от двете. В по-стари публикации се натъкнах и на проблем с фугиращите смеси, които са правени през 2008 -2009, като реших да попитам в склад, който продава такива материали, като няма да споменавам името му. Те ми отговориха, че при пакетиране през същата година, не са били използвани найлоновите торбички, които по-принцип се ползват и съответно фугите са се били втвърдили, даже от склада ми се довериха, че са били на път да се откажат от фирма Боро, защото не са им сменили продукцията под предлог, че проблема е в съхраняването им, а не в качеството на опаковката. 
Реших да задълбая по-дълбоко и почнах да търся повече за тази фирма, така попаднах на мнения на техни бивши служители, което ме накара да напиша тази история. Преобладаващото мнение бе, че там от няколко години се уволняват без причина служители, като голяма част от тях са стари и кадърни хора и се назначават нови служители, като през 6 месеца, точно преди да им свърши изпитателния срок се уволняват. Ще приложа няколко истински мнения взети от сайта на БГ Работодател:

-„Ще съм кратък. Работих там само 4 дни....и ме съкратиха с още един колега от търговският отдел, който беще само на 3 дни. Не знам за другите служители, визирам само мен и този колега. Аз лично бях много впечатлен от много неща в положителният смисъл на думата, до момента в който ни изхвърлиха без никакво обяснение лично от собственичката... оказа се известна с тези си прийоми!!! На кратко, съществува страх да не излетиш. На кратко....липса на елементарно европейско отношение...типична българска история... Не си губете времето. Това е типичната фирма, която трябва да бъде давана за пример за некоректно отношение !!!

-„Още един бивш служител да се изкаже. Фирма Боро е място което е рай за подмазвачи и некъдърници. Ако някой притежава и двете качества се превръща в най-ценния кадър на фирмата.

*Заплащане - Задоволително и крайно недостатъчно за работата която вършиш, винаги точно и на време .
*Уважение - НИКАКВО! Уважавани са само доносниците които "пеят " на шефовете
*Привилегии - НИКАКВИ Просто няма !
*Фирмена сигурност - Никаква - Изгониха едно момче за едно кисело мляко защото беше станал неудобен на описания в горните мнения

И това са само част от мненията на бивши служители, като също те признават, че фирмата има и добри условия, но няма сигурност, което е най-важното за да работи човек нормално. 
За съжаление това е българската действителност. Все по-често ставаме свидетели на работодатели, които без причина уволняват кадърни служители и почват по пътя на 6-месечните смени на служители, с цел да дават по-малки заплати на служителите и да спестят от бонусите, които биха се полагали на старите служители. 

Искрено се надявам това отношение, с което са свикнали работодателите да се държат към служителите си да се промени в най-скоро време и то в положителна насока. Така лично аз ще се замисля дали наистина да използвам техните продукти!


pernikonline com