Skip to main content

Loading

Княз Енравота тайно приел християнско кръщение и бил наречен Боян

Св Мъченик Боян - Енравота (http://testove-religia.hit.bg)

Честит имен ден на всички Боянов-ци още празнуват Албена, Бояна, Боянка, Бойка, Бойко Пророчеството на свети мъченик Боян, княз Български според българската православна цълква е свързано с покръстването на българите. Легендата разказва, че по времето на хан Крум (802-814) веднъж сред пленници попадна и ученият византиец Кинамон. Синът на Крум - Омуртаг (814-831 г.) забелязал влиянието му върху синове му или просто от неприязън към християнството го застави да вземе участие в една идоложертвена трапеза. Когато се възцарил наследникът на Омуртаг, най-малкият му син Маламир (831-836 г.), по молба на своя по-голям брат Енравота извел Кинамон от затвора и го подарил на брат си като роб, така княз Енравота под влиянието на Кинамон тайно приел християнско кръщение и бил наречен Боян. Прабългарската династия не могла да допусне потъпкването на родовата вяра в Тангра и Боян - Енравота бил лишен от престола. Наследникът на Омуртаг - Маламир се опитал да застави брат си да се откаже от "чуждия Бог". Боян отхвърлил предложението и Маламир го наказал със смърт.

Преди да бъде посечен, мъченикът изрекъл слова, които само 3 десетилетия по-късно се оказали пророчески: "Тази вяра, заради която сега аз умирам, ще се преумножи на българска земя. Напразно се надявате вие да я ограничите с моята смърт. Кръстният знак ще бъде побит навсякъде, ще се въздигнат храмове на истинския Бог и чистите свещеници, чисто ще служат на чистия Бог!" - така Боян предрича покръстването на българския народ.

Пречупена през християнската символика кръвта на Св. мъченик Боян е като кръвта на жертвения агнец, който пречиства старото, за да се роди новото - тя е пролята в основите, върху които след това ще бъде изградена българската Църква.

Няма никакви фактологически сведения за него: нито къде е гробницата му, нито къде са мощите му, нито дали е съставяна служба в негова чест. Паметта му се празнува на 28 март със споменаване на името му в денонощното богослужебно последование. Княз Боян Български е познат като първия български мъченик, умрял за християнската вяра. На днешния ден имен ден празнуват носещите името Боян и производните му.

 

pernikonline com