Skip to main content

Loading

История

Дългогодишният служител в Регионалния исторически музей Георги Радославов дарява личния си архив на държавата

Колекцията ще се пази в Държавния архив в Перник, тя съдържа дипломи, документи и снимки, свързани с историята на село Зидарци. Там Радославов е бил дълги години кмет и читалищен секретар.

Мериите в Перник - вчера и днес - отворен диспут

Попаднах на публикацията от WikiLeaks преведена на Български от "Биволь" и това ме наведе на мисълта да проследя, какво се случва с медиите в град Перник, как се развиват и кой дърпа конците.

И перничани ще пазят Паметника на Съветската армия на митинга в София

Митинг за защита на Паметника на Съветската армия организират чрез фейсбук. Митинга ще се проведе на 9ти Април от 10:30 до 13:30 пред Паметника на Съветската армия в гр. София.

Подписване на Санстефанския мирен договор

След подписването на Одринското примирие започват мирните преговори между двете страни в конфликта. За пръв пълномощник от руската страна е избран граф Николай Игнатиев, който дълго време преди това е бил посланик в Цариград и именно заради това познава добре системата на Османската империя, запознат е и с исканията на българския народ.[14]

ПОКАНА

П О К А Н А

 

Трънският манастир къта тайния шифър на Марк Антоний

Трънският манастир къта тайния шифър на Марк Антоний -

image_753436_6.jpg

Младият репортер Кристиан Иванов от Перник, който работи за

Кой продаде Кладнишката крепост "Стражата"?

Кладничанец оправя въпрос към управата на община Перник, като припомня и историята на село Кладница: Миналото на с. Кладница е продадено със знанието на шепа хора, които "възроптаха" срещу сделката, но бяха убедени да не повдигат този въпрос. Не се съмнявам, че документите за покупко-продажба са перфектни, има си хас при тези закони един добър юрист да не оправи в своя полза един казус, който се прехвърляше от

Отбелязваме Деня на народните будители

Денят на народните будители е посветен на делото на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. Сред тях са Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Владислав Граматик, Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и други.

Трън празнува на Петковден!

Тридневни празници за Деня на Трън организира Общината.

19.10.2010 Ден на града - Св. Преп. Иоан Рилски чудотворец - град Перник

Програмата обявена официално от община Перник

За Перник

Най-големият въгледобивен център на България се намира в Пернишкото поле, между планините Витоша, Люлин и Голо бърдо. Разположен е по двата бряга на река Струма.

История на град Перник

В началото на IX век неголямото славянско селище с многолетна история е включено в пределите на Дунавска България. Най-вероятно, още от създаването си, носи името Перник (Перуник, Периник). С изградената крепостна стена с площ 4.5 ха то става укрепен средновековен град - важен стратегически пункт, който задържа напора на византийските нашествия към Средец (София) и Северозападна България. Крепостта е обсаждана безуспешно през 1004 и 1016 г. Начело на героичната отбрана стои местният болярин Кракра Пернишки.